Bölüm 4 - AKTARIM - FIÇI DOLUMU NASIL YAPILIR? 1

Bölüm 4 – AKTARIM – FIÇI DOLUMU NASIL YAPILIR?

Bir fıçının nasıl dolduracağının öğrenilmesi kesinlikle zor bir konu değildir, ancak sürecin her seferinde sorunsuz bir şekilde ilerlemesini istiyorsanız bilmeniz gereken bazı püf noktaları var..

FIÇININ EV YAPIMI BİRA İLE DOLDURULMASI

Fıçılarınızı nasıl doldurduğunuz, büyük ölçüde kullandığınız fermantasyon tankı türüne bağlıdır. Birayı cam veya plastik damacana veya musluk takılmamış kovalardan fıçıya basit bir hortumla aktarmanız gerekir. Bu durum biranızın oksijenle temas etme riskini doğurur. Fermantazarus kullanarak aktarım işini çok daha kolay bir hale getirebilirsiniz.

FERMANTAZARUS’TAN FIÇILARA AKTARIM

Fermantasyon tankınızın ball lock çıkışları varsa fıçınızın kapağını hiç açmadan doldurarak oksijen girişi ihtimalini azaltabilirsiniz. Doldurmaya başlamadan önce fıçı içindeki basıncı  gaz tahliye vanasını bir iki defa çekerek boşaltmanız gerekir. Fıçınızdaki basınç fermantasyon tankındaki basınçtan daha büyükse, dolum yapmaz ve fermantasyon cihazınıza CO2 gazı salma olasılığı yükselir.

Basınç alındıktan sonra, fermantasyon tankındaki sıvı çıkışına sanite edilmiş bir hortum takın ve diğer ucunu da fıçıdaki bira konektörüne takın. Bu işlem, biranın fıçıya daldırma hortumundan girmesini ve dışarıya sıçramanın engellenmesini sağlayacaktır. Akış durursa, gaz tahliye valsini kullanarak fıçıdaki basıncı tekrar boşaltmanız gerekir.

FIÇINIZI AŞIRI DOLDURMAKTAN KAÇININ

İlk kez bira fıçılayacak kişilerin çoğu, fıçıların fazla doldurulması tuzağına düşerler. Bu, kötü sonuçlara yol açabilir. Mesela bira, gaz konnektöründen kaçıp CO2’nize sızabilir.

Fıçığınızdaki basıncın çoğunu boşaltın, ardından fermantasyon tankındaki musluk ile bira konnektörü arasına bir hortum bağlayın. Fermantasyon tankınıza CO2 ve regülatörü takın, basıncı yaklaşık 5 psi’ye ayarlayın ve biranın fıçıya akmasını sağlayın.

Bu sorunu önlemek için çek valfli bir gaz konnektörü kullanabilirsiniz ancak, aşırı doldurma yapmamanız en iyi yöntemdir.Karbonizasyona yardımcı olmak ve biranın gaz konnektöründen kaçmasını önlemek için fıçıda belli bir miktar üst boşluk bırakmanız gerekir. Bunu yapmanın kolay bir yolu, fıçıyı doldururken tartmanızdır; bir litre bira aşağı yukarı bir kilogram gelir.

Boş fıçıyı bu ağırlığa uygun bir teraziye koyun, darayı sıfırlayın ve doldurmaya başlayın, ara ara fıçıda kaç litre bira bulunduğuna göz atın. Corny fıçı kullanıyorsanız, yaklaşık 18 litreye ulaştığınızda durulması iyi bir fikirdir.

Uygun teraziniz yoksa, fermantasyon tankınızın içindeki bira miktarını ölçmek için tankınızı işaretleyerek önceden hazırlık yapın. Bu şekilde, azalan litre miktarını kolayca sayabilirsiniz. Alternatif olarak, fıçınızı hafif bir açıyla da doldurabilirsiniz. Fıçının daldırma hortumu tarafını yaklaşık 1 veya 2 cm yükseltin ve gaz konnektörüne kısa bir hortum takıp, ardından hortumdaki bira bitene kadar fıçıyı doldurun.

FIÇININ KAPATILMASI VE BASINÇ UYGULAMA

Fıçınız dolduğunda, kapatmanız gerekir. Fıçının kapatılması, CO2’nin içeride kalmasını sağlar ve ayrıca oksijenin içeri girmesi önlenir. Eğer birayı basınçlı bir fermantasyon tankından basınç altında aktardıysanız, fıçı önceden kapatılmış olmalıdır. Bunu, kapağı aşağı doğru bastırarak kontrol edebilirsiniz. Eğer uygun şekilde kapatılmışsa, yerinden oynamaması gerekir.

Aktarım yapmak için kapağı gevşetmek zorunda kalırsanız, sanite etmeye dikkat edin ve contanın doğru bir şekilde yerine oturduğundan emin olun. Gaz tankınızı açın ve gaz konnektörünü bağlamadan önce regülatörü yaklaşık olarak 10 psi’ye ayarlayın. Bu, aşırı doldurma yaptığınızda köpüğün regülatöre muhtemel girişini önler.

Gazı bağlayın ve kapağı uygun şekilde yerine oturtun. Duyamadığınız herhangi bir sızıntı olup olmadığını kontrol etmek için konnektörün ve kapağın etrafına durulama gerektirmeyen dezenfektan püskürtün; eğer dezenfektanda kabarcık oluyorsa, CO2 kaçıyor demektir. Son olarak, basınç tahliye vanasını kullanarak depodaki oksijeni çıkarın. Fıçı içinde sadece bira ve CO2 bulunduğundan emin olmak için bunu iki veya üç kez tekrarlayın.

Her şey yolunda gittiyse, artık ev yapımı bira ile doldurulmuş kapalı bir fıçınız olmalı. Bir sonraki adım ise soğuk şoklama ve ev yapımı biranıza karbonizasyon uygulamadır. Bunu, bira nasıl fıçılanır konulu temel kılavuzumuzun 4. bölümünde ele alacağız.

Aktarım ile ilgili videomuzu izleyip daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

BASINÇLI BİR FERMANTASYON TANKINDAN FIÇI NASIL DOLDURULUR?

Fermantasyon tankındaki basıncın daima daha büyük olmasını sağlamak için fıçıdan basıncı boşaltmanız gerekir. Bunu yapmanın en kolay yolu, fıçı üzerindeki gaz girişi konektörüne bir vana takmanız ve aktarma sırasında kısmen açık bırakmanızdır.

Burayı Tıklayarak yazı dizimizin 5. bölümü olan Soğuk Şoklama ve Hızlı karbonizasyon bölümüne geçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sohbeti aç
Merhaba, Yardım gerekirse buradayız !