Bölüm 5 - SOĞUK ŞOKLAMA VE HIZLI KARBONİZASYON 1

Bölüm 5 – SOĞUK ŞOKLAMA VE HIZLI KARBONİZASYON

Birayı fıçılamanızın en önemli yararlarından biri, ev yapımı biranızın soğuk şoklamasının ve hızlı karbonizasyonunun oldukça kolay bir şekilde yapılabilmesidir. Soğuk şoklama, tüm şerbetçi otu, maya ve protein partiküllerinin süspansiyondan çıkarılmasını ve berrak bir bira yapmayı sağlarken, hızlı karbonizasyon her seferinde mükemmel karbonizasyon seviyelerine ulaşmanızı sağlar. Force karbonizasyonunun nasıl yapılacağını bilmeniz de size zaman kazandırabilir.

FIÇIDA SOĞUK ŞOKLAMA

Çok sayıda ev birası üreticisi soğuk şoklama için fermantasyon kovasını veya damacanalarını buzdolabına veya kegeratörüne (fıçı soğutucusu) sığdıramaz. Bu sorunun en kolay çözümü biranızın soğuk şoklamasının fıçı içinde yapılmasıdır. Doldurulduktan ve kapatıldıktan sonra, fıçının normal bir buzdolabına veya kegeratörünüze (fıçı soğutucusu) yerleştirilmesi kolay bir iştir.

Biranın nasıl fıçılanacağını öğrenirken, soğuk şoklamanın ihmal edilmemesi önemlidir. Soğuk şoklama sadece biranın berraklığına yardım etmekle kalmaz, aynı zamanda soğuk bira CO2’yi ılık biradan daha kolay emer, böylece karbonizasyonun daha verimli olmasını sağlar. Biranın sıcaklığının en azından 5℃’ye düşürülmesi en iyi yöntemdir.

FIÇIYA HIZLI KARBONİZASYON NASIL YAPILIR?

Biranın sıcaklığının düşürülmesinden hemen sonra karbonizasyon sürecine başlanması en iyi yöntemdir. Fıçıdaki biranızın karbonizasyonu için kullanabileceğiniz birkaç yöntem mevcuttur. Bunların her birinin artıları ve eksileri vardır. Klasik ayarla ve unut yöntemi, aceleci olmayanlar için işe yarar, sallama ve karbonizasyon ise biranızı bir saatten daha kısa bir sürede içmeye hazır duruma getirir. Ortadakiler için, force karbonizasyon iyi sonuç verir. Aşağıdaki yöntemler bir corny fıçı kullandığınızı varsaymaktadır; daha küçük tanklar aşağıda tekrar incelenecektir.

KURUN VE UNUTUN

Bir fıçının hızlı karbonizasyonunun en kolay ve güvenilir yöntemiyle normalde tamamen karbonizasyonun sağlanması yaklaşık 2 hafta alır. Bu biraz uzun sürse de, ihtiyaç duyduğunuz karbonizasyon seviyesine tam olarak ulaşmanızı garanti eder.

Genel olarak, CO2’nizi fıçıya bağlar, regülatörü servis basıncına yani 8-12 psi arasına ayarlar ve 2 hafta boyunca yavaşça karbonizasyonun gerçekleşmesini sağlarsınız. İstediğiniz seviyeyi elde etmek için karbonizasyon çizelgeleri ile birlikte sıcaklık konusundaki toleranslar kullanılabilir.

ÇALKALAMA İLE KARBONİZASYON

Bu pratik yöntem, biranızın tamamen karbonizasyonunu haftalar yerine dakikalar içinde gerçekleştirebilir ve acelesi olan bira üreticileri için popüler bir seçimdir. Bir fıçı soğuk biraya CO2’nin takılması, basıncın 30 psi’ye kadar yükseltilmesi sonrasında biranın 30 dakika boyunca sallanması, yuvarlanması veya çalkalanması gerekir. Bu şekilde çalkalandığında biranın yüzey alanı daha geniş olacağından, CO2’nin bira tarafından emilimi daha kolay gerçekleşir.

Dikkat etmeniz gereken tek şey biranın bardakta köpüklü bir hal almasına yol açan aşırı karbonizasyon riskinin artmasıdır. Bazı ev biracıları, hızlı karbonizasyon ardından ilk birkaç saat içinde yaşadıkları ‘karbonizasyon acılığına’ işaret etmektedir. Diğer bir olası sorun ise gaz deposunun yarısı bittiğinde, biranın CO2 regülatörüne kolayca girebilmesidir. Gaz konnektörünün üzerindeki vananın kontrol edilmesi bu sorunu önleyecektir.

Servisten önce, tahliye vanasını kullanarak fıçıdaki aşırı basıncı boşaltın ve regülatörü servis basıncına, yani yaklaşık 12 psi’ye ayarlayın.

HIZLI KARBONİZASYON

Son yöntemde bir taşla iki kuşu vurabilirsiniz. Tamamen karbonizasyon gerçekleşir ve bira 3-5 gün içinde içmeye hazır hale gelir. Soğuk şoklama sonrasında, CO2’nizi bağlayın ve 24 saat boyunca basıncı 30 psi’ye kadar artırın. Bu, biranızda yaklaşık olarak %75 karbonizasyon sağlar, bu nedenle sonraki 3 veya 4 günde basıncı yaklaşık 12 psi civarındaki servis basıncına düşürün ve işlemi tamamlayın.
İşleri hızlandırmak için, daha kısa sürelerle daha yüksek basınç verebilirsiniz. Örneğin, basıncı 12 saat boyunca 40 psi’ye veya 8 saat boyunca 50 psi’ye ayarlayabilirsiniz. Bu işlemde deneme yanılma yöntemi çok işe yarar, kurulumunuz için en uygun olanı bulana kadar deneme çalışmaları yapabilirsiniz.

KÜÇÜK FIÇILARIN KARBONİZASYONU

Küçük fıçıların karbonizasyonu için daha az zaman gerekeceğine dikkat edin. Daha az miktardaki biranın karbonizasyonu için 16 gramlık CO2 kartuşu kullanabilirsiniz, genel olarak bir kartuşla 4 litre biranın karbonizasyonu sağlanabilir. Yine, yukarıdaki yöntemlerden herhangi biri işe yarar, en güvenlisi ise kur ve ve unut yöntemi. Bu yöntemde işlem iki,üç gün içinde tamamlanabilir.
Çalkalama ile karbonizasyon yapmayı planlıyorsanız, gaz konnektörü üzerinde bir çek valfi olması gereklidir. Yüksek basınca ayarlanmışsa ve fıçıyı çalkalıyorsanız 16 gramlık bir kartuşun boşalması uzun sürmez, biranın regülatöre kaçarak zarar vermesi ihtimali vardır.

Biranın nasıl fıçılanacağına ilişkin temel kılavuzumuzun beşinci ve son kısmında, nasıl servis yapılacağı ve nihayetinde ev yapımı biranın tadının çıkarılması anlatılacaktır.

Burayı Tıklayarak yazı dizimizin 6. Bölümü olan Biranızın servisi bölümüne ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sohbeti aç
Merhaba, Yardım gerekirse buradayız !