Bölüm 6 - BİRANIZIN SERVİSİ 1

Bölüm 6 – BİRANIZIN SERVİSİ

BİRAYI NASIL FIÇILARIZ?

Birayı nasıl kullanacağımızla ilgili temel kılavuzumuzun son bölümü en önemli kısma temas ediyor; ev yapımı fıçı biranızın servis ve lezzeti. Evdeki fıçı biranın hem tadı mükemmel, hem şişelemeden daha hızlı, daha kolay ve daha az risklidir. Doğru servis edilmesi başlangıçtı zor olabilir, ancak avantaj olarak kullanılacak birkaç püf noktası ile bu işin ustası olabilirsiniz.

Aşağıda nasıl yapıldığını ve olası sorunların üstesinden nasıl gelineceğini göreceğiz.

FIÇI BİRA EVDE NASIL SERVİS EDİLİR?

Ev yapımı biranıza güzel bir şekilde karbonizasyon uygulandığında bekleme sona erer ve emeğinizin tadını çıkarabilirsiniz.. Bu adımları takip ettiğinizde kesinlikle iyi bir başlangıç yapacaksınız.

  1. Çalkalama ve karbonizasyon tekniğini kullandıysanız, gaz regülatörünüzü kapatın ve fazla CO2’yi fıçıdan tahliye edin. Karbonizasyonlu bir fıçı biranın tekrar tekrar havasının alınmasından kaçınmanız gerekir. Çünkü, şerbetçiotu ve malt aromaları karakterini kaybedebilir.
  2. Regülatörünüzü doğru servis basıncına, yani 10-12 psi arasına ayarlayın. Bazı stiller, genel olarak yaklaşık 16 psi’de en iyi sonucu veren buğday biraları gibi daha yüksek bir servis basıncı gerektirebilir. Fıçı vanasını açtığınızda, regülatörünüzdeki basınç düşebilir. Bu durumda, regülatörünüzü tekrar doğru seviyeye ayarlamanız gerekir.
  3. Musluğunuzu fıçınızın üzerindeki sıvı çıkış bağlantısına sabitleyin ve kapalı olduğundan emin olun.
  4. Gaz açıkken musluğu tamamen açın ve biranın akmasını bekleyin. Eğer musluğunuzu kısmen açarsanız, sadece köpük çıkmasına yol açarsınız!
  5. Başlangıçta bardağınızı açılı tutmanız gerektiğini unutmayın. Eğer üst boşluk biraz fazla ise bardağı biraz daha eğin, eğer yeteri kadar boşluk yoksa bardağı düzeltin ve dökün.

İLK AKIŞ

İlk akış her zaman biraz yumuşak olacak, bu yüzden işler iyi görünmüyor diye hemen umutsuzluğa kapılmayın. İlk endişe sebebiniz,  biranın musluktan sıçraması olabilir. Özellikle hortum kullanıyorsanız aşırı köpüklenmeye neden olur. Bu bir sorun değil, sadece hortumun içerisindeki hava bira ile hareket etmektedir. Bira sorunsuz şekilde akana kadar musluğu açık tutun.

Dökmeye devam ettiğinizde, muhtemelen ilk bardaktaki biranın oldukça bulanık olduğunu göreceksiniz. Bu da endişelenmenizi gerektirecek önemli bir sorun değildir. Çoğu fıçıdaki daldırma borusu, neredeyse bir tortu tabakası bulunan alt yüzeye temas eder. Bunlar, soğuk şoklama sırasında süspansiyondan çıkan maya ve şerbetçi otu parçacıklarıdır. Bira temizlenene kadar bir veya iki büyük bardak dolusu dökmeniz gerekebilir. Biraz mayalı olsa da, bu birayı içebilirsiniz.

Bu sorunu ortadan kaldırmak için daldırma borusunu kesmeyi veya bükmeyi deneyebilirsiniz. Böylece sadece berrak biraya ulaşırsınız. Bazı bira üreticileri tarafından tercih edilen diğer bir alternatif ise, ayrı bir servis fıçısına berrak birayı aktarmaktır. Bununla birlikte seyahat etmeyi planlıyorsanız ve bu çözmek için zamanınız yoksa bu ideal bir yöntemdir.

FIÇIDAKI BIRA ILE İLGİLİ SORUNLAR VE BU SORUNLARIN GİDERİLMESİ

İyi karbonizasyon uygulanmış bira ve doğru şekilde kurulmuş bir fıçı sistemiyle mükemmel biranızın tadını çıkarabilirsiniz. Evde ilk defa fıçı bira denemeye başladığınızda, birkaç konuda ince ayar yapmanız gerekebilir.

FIÇI BİRA SİSTEMİNİZİN DENGELENMESİ

Eğer biranız musluğa bir hortum vasıtasıyla ulaşıyorsa ve biranız köpüklü ise daha uzun bir hortum kullanmayı deneyebilirsiniz. Bu, biranın çıkış basıncını düşürmenize yardımcı olur. Ne kadar hortum ihtiyacınız olduğunu öğrendiğinizde şaşıracaksınız, uzantılarıyla birlikte 3 metreyi aşması normaldir. Bu uzunluğu azaltmak için, fıçı ile musluk arasına daha kısa bir hortum ekleyebilirsiniz.

Her ikisi de biranın musluktan çıkış hızını yavaşlatarak direnç oluşturur. Hattınızı dengelemenin arkasındaki düşünce, fıçıdaki basıncın hatlarda ortadan kaldırılması, böylece biranın musluktan çok hızlı fışkırmasının önlenmesidir. Kullanabileceğiniz hesaplamalar var, ancak pratik kural, 5℃ ve 12 psi basınçlı corny fıçı için 3,5-4 metrelik  6 mm bira hattı kullanmaktır.

Alternatif bir çözüm ise her seferinde mükemmel akışın sağlanması için ayarlanabilen akış kontrollü musluğa yatırım yapmaktadır.

BİRA HALA ÇOK KÖPÜKLÜ

Ev yapımı bira üreticilerinin fıçı kurulumlarına ilişkin yaşadıkları en yaygın sorunlardan birisi aşırı köpüklü biradır. Bu durum, köpük dolu dördüncü bardaktan sonra çok sinir bozucu olabilir, ancak hattınızın dengeli olduğundan eminseniz, sorun birkaç şekilde çözülebilir.

Öncelikle, regülatörünüzün hala doğru ayarda olduğunu kontrol edin, basınç artmış olabilir ve bu da biranın çok fazla köpüklenmesine yol açabilir. Mesele bu ise, basıncı akış düzelene kadar düşürün. Diğer taraftan, eğer basınç çok düşükse, bu durum hortumun hava yapmasına neden olur ve bu da biranın köpüklü olmasına yol açar.

Ayrıca bira sıcaklığını da kontrol edebilirsiniz; çok sıcaksa, soğuk biraya göre daha fazla köpüklenir. Kirli bira hatları, daldırma boruları veya musluklarının tümü, akan bira, katılaşmış maya, şerbetçiotu ya da protein parçacıklarını yakaladığından, biranın üzerinde köpük olmasına neden olabilir. Şüpheniz varsa, her şeyi derinlemesine temizleyin.

Biranızda aşırı karbonizasyon oluşmuş olabilir. Bu durumda, gazı fıçıdan çıkarın ve üst boşluktaki basıncı tahliye edin. Tekrar denemeden önce biradan CO2’nin çıkması ve üst boşluğu doldurması için birkaç saat kadar bekleyin. Doğru karbonizasyon seviyesine ulaşana kadar bu işleme devam edin.

BİRANIN GAZI YOK

Eğer biranız gazsız bir şekilde akıyorsa, bu yüksek ihtimalle karbonizasyonun tamamen gerçekleşmediği içindir ve kısa bir süre daha basınç altında kalması gerekir. Bu durumda, sadece musluğu çıkarın ve regülatörü doğru karbonizasyon basıncına ayarlayın. İstenilen karbonizasyon seviyesine ulaşana kadar günlük olarak kontrol edin.

Eğer biranın karbonizasyonunun uygun şekilde yapıldığından eminseniz, mesele biranın çok soğuk olması olabilir; sıcaklığı kontrol edin ve gerekirse buzdolabınızı/kegeratörünüzü (fıçı soğutucusu) ayarlayın. Diğer yandan, çok fazla direnç olabilir. Bu, bira hatlarınızın çok uzun veya çok ince oldukları anlamına gelebilir.

İşin zor kısmı bitti ve şimdi tek yapılması gereken arkanıza yaslanıp kendi ürettiğiniz fıçı biranın tadını çıkarmak, bunu hakettiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sohbeti aç
Merhaba, Yardım gerekirse buradayız !