Bölüm 2 - FERMANTASYON 1

Bölüm 2 – FERMANTASYON

Bugün piyasada 40-50TL gibi rakamlara fermantasyon yapabileceğiniz 23L’lik kovalar mevcut. Biranızı fermente etmek için uygun fiyatlı bir yöntem fakat oldukça meşakkatli ve sınırlı özelliklere sahip. Biranın hava ile temas etmesi, çöpe gitmesi anlamına gelir. Temel olarak bu kovalarda hava ile temas etme olasılığı oldukça yüksek. Muslukların çok kaliteli olmayışı, kovanın içinde fermantasyon yaptıkça plastiğin içeriğinin değişmesi ve zararlı maddelerin açığa çıkması gibi sorunlar yaşanabilir.

Biz, Fermantasyonu daha farklı bir ekipmanla, 35L Fermantazarus ile ele aldık. Avustralya ve Avrupa’da yaygın olarak kullanılan bir ekipman. Fermantasyon süresince standart kovalara kıyasla avantajlarından bahsederek bira fermantasyonu sürecinde başımızdan geçenleri sizlerle paylaşacağız. Biz de ekipmanları ilk defa sizlerle birlikte kuracağız.

35L Fermantazarus’tan biraz bahsetelim…

Fermantazarus, Avustralya yapımı yüksek basınca uzun süre dayanabilen plastik bir tank. Tahmin edeceğiniz gibi plastiğin içeriği ve bileşenleri gıda standartlarına uygun olmalı. Gözle görülmese de piyasadaki kovalardan en büyük farkı bu aslında. Öte yandan 35L’lik bu canavarın farklı avantajları da var. Biraz bunlara değinelim.

Size gelen kutunun içinden size yetecek her ekipman çıkıyor, bu konuda kendinizi rahat hissedebilirsiniz. Plastik tank, metal taşıma ayağı, contalar,sıcaklık stickerı, litre stickerı ve diğer tüm aparatlar…

Tank şeffaf olduğu için fermantasyon sürecini gözlemleyebiliyorsunuz, tankın içindeki değişim gerçekten çok ilginç.

Tankın alt kısmında bir valf ve bu valfe kolayca takılan bir Maya/Tortu haznesi var. Bu hazne, fermantasyon süresince tankın dibine çöken tortuyu biranızdan kolayca, oksijenle temas etmeden ayırmanıza olanak sağlıyor. Diğer bir avantajı da, fermantasyon süresinde kullandığınız mayayı alıp uygun koşullarda saklayarak defalarca kullanabilmeniz. İsterseniz maya ve tortu haznesini çıkartıp onun yerine, şişe doldurmak için kullanabileceğiniz, çeşitli şişe ağız çaplarına uygun bir aparat kullanabilirsiniz. Bu paketinizden çıkıyor.

Fermantazarus’un 2 farklı kapağı var. Bunlardan biri Ball Lock uyumlu kapak. Bu kapak, tüm fıçı modelleri ile rahatlıkla kullanılabilecek bir sistem. En büyük avantajı biranızı oksijenle temas etmeden, sağa sola dökme/sıçratma ihtimali olmadan istediğiniz fıçıya aktarabilmeniz. Yani suya sabuna dokunmadan bağlantı hortumu ile zahmetsiz bir şekilde biranızı aktarabilirsiniz. Ball Lock Kapak üzerinde bir de gaz tahliye vanası mevcut. Paketinizden 2 tane üst kapak çıkıyor bir tanesi ball Lock uyumlu diğer ise hava kilidini takabileceğiniz bir kapak.

Bölüm 2 - FERMANTASYON 2

Tank paketi içinden plastik bir şamandıra ve gıda uyumlu hortum çıktığını göreceksiniz. Hortumun bir ucunu ve şamandıraya diğer ucunu ise ball lock sıvı çıkışına bağlıyorsunuz. Şamandıra ne işe yarıyor ? Bildiğiniz gibi bira fermente olurken tortu dibe çöküyor. Şamandıralı sistem sayesinde biranızı her zaman en üstten yani en berrak kısımdan fıçıya ya da şişeye aktarıyorsunuz.

Bölüm 2 - FERMANTASYON 3

Tankın bir diğer avantajı da basınç altında fermantasyon yapabilmesi. Bal Lock gaz girişine ekleyeceğiniz Spunding Valf (Türkçeleştirmeyi başaramadık 🙂 ) aparatı ile yaklaşık olarak 25 gün süren fermantasyon süreci sonunda biranız daha farklı demleniyor ve en önemlisi fermantasyon bittiğinde biranız gazlı bir şekilde hazır oluyor yani tekrar gazlandırmaya ihtiyacınız olmuyor

Bildiğiniz mayaların çalışması için güneş ışığına maruz kalmamaları gerekiyor. Burada 2 farklı alternatif mevcut. Fermantazarus için üretilmiş izole etme özelliği olan bir ceket var. Bu ceketi fotoğraflarda görmeniz çok bir anlam ifade etmiyor. Ancak fiziken kendisini gördüğünüzde ne üzerinize giyebileceğiniz bir mont edası var  Ceketin en temel özelliği biranızı ısısını kontrol altında tutmanıza ciddi fayda sağlaması. Isıyı bir kere tutturduğunuzda ceket gerçekten görevini yerine getiriyor.

Güneş ışığı ve ısı kontrolü için bir diğer seçenek t-shirt. Koyu renkli bir t-shirt’ü ıslattıktan sonra 5-10dk. gibi bir süre buzdolabında bekleterek fermantazarusa giydirebilirsiniz. Sıcak yaz günlerinde bu sizi 1-2 gün idare edecektir. Ve güneş ışından kurtulmuş olacaksınız.

Sanırım yeterince kafanızı şişirdik…:)

Yazi dizimizin üçüncü kısmına geçmeden önce  35L Fermantazarus nasıl kuruluyor içindeki parçalar neler bir görelim.

Buraya Tıklayarak yazı dizimizin 3. Bölümü olan Temizlik ve Sanitasyon konusuna geçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sohbeti aç
Merhaba, Yardım gerekirse buradayız !