27L Fermantasyon Tankı
27L Fermantasyon Tankı Fermzilla Kullanma Kılavuzu
Bu kılavuz 27L Fermantasyon Tankı Fermzilla tankının güvenli kullanımına ilişkin önemli bilgiler içermektedir. Ürünü kullanmaya başlamadan önce bu talimatları mutlaka okuyunuz
UYARILAR
1. Fermenteri yalnızca soğuk suyla yıkayın. 500C’nin üzerindeki suyla temizlemeyin, yıkamayın veya sterilize etmeyin.
2. Hiçbir koşulda fermantasyon tankına 2,5 bar’dan (35PSI) fazla basınç uygulamayın
3. Kontrolsüz bir basınç kaynağı bağlamayın.
4. Harici basınç kaynağı bağlarsanız, 45psi veya altına önceden ayarlanmış bağımsız PRV olduğundan emin olun.
5. Basınç tahliye vanası ile çok oynamayın. Sadece kırmızı renkli yeri kullanın
6. Eğer fermenter çizilirse, hasar görürse veya herhangi bir fiziksel baskı varsa; fermentörü basınç altında kullanmayın
7. Fermenteri doğrudan güneş veya ısıdan uzak tutun. Hiçbir şekilde UV ışınlarına maruz bırakmayın.
8. Fermenteri basınç altında kullanırsanız, kullanımının güvenli olduğundan emin olmak için 24 ayda bir hidrostatik test yaptırın
9. Yalnızca şu kimyasal temizleyiciler ve dezenfektanları kullanın;
a) Sodium Percarbonate
b) Atomic 15 Sanitiser
10. Fermantasyon sırasında kelebek valfi daima açık tutun.
Sadece fermantasyon sonlandıktan sonra kelebek valfi kapatın. Hidrometre okumaları üç gün boyunca stabil kalacaktır.
FERMZİLLA KAPAK KURULUMU
1. Kapak düzeneğinde o-ring takılı olduğundan emin olun.
2. O-ring ve dişlerin ömrünü uzatmak için o-ring’e gıda uyumlu yağ veya vazelin sürün. Bu şekilde o-ring’in sızdırmazlık özelliği de artacaktır.
3. Kapağı tankın başına yerleştirin ve çevirerek vidalayın.
4. Kapaktaki deliklerden birini kapatmak için siyah şişe kapaklarından birini kullanın.
5. Kırmızı PRV’nin basınç tahliye vanasına yerleştirildiğinden emin olun.
6. Üç parçalı hava kilidini silikon tapaya takın, ardından her iki parçayı da kapaktaki yuvaya oturtun.
Fermzilla Boşaltma Valfi Montajı
1. Dişli Konik parça ile konik contayı tankın içine nazikçe bırakın. Conta, Konik parça ile iç içe geçmelidir.Contayı konik parçaya geçirme işlemini, her iki parçayıda tankın içine nazikçe bıraktıktan sonra yapabilirsiniz. O-ring’in dişli konik parçaya tatlı olduğundan emin olun.
2. Konik conta ve dişli konik parça Fermzilla’nın tabanından çıktığında konik parçayı tanka sabitlemek için dişli somonu kullanın. (Bu parça sola çevirmeli olarak tasarlanmıştır).
Dişli halkayı elle iyice sıkın. Güçlü bir sızdırmazlık elde etmek için bu işlem gereklidir. Tankın içindeki basınç arttığında tankı korumaya yardımcı olacaktır. Az miktarda vazelin somonu açmayı kolaylaştırabilir.
3. Boşaltma vanasını dişli konik parça üzerinde çevirerek takın. (Bu parça sağa çevirmeli olarak tasarlanmıştır) Parçayı tıkaç üzerine sıkıca çevirin. Ancak, sızdırmazlık performansını artıracağını düşünerek tekrar tekrar aşırı şekilde sıkmayın. O-ring üzerine az miktarda vazelin sürmek hem daha iyi vidalamayı hem de ömrünün uzamasını sağlayacaktır.
Not: Boşaltma vanasının üzerindeki kol yatay konumdayken kapı kapalı, dikey konumdayken ise açıktır
27L Fermantasyon Tankı Fermzilla Boşaltma Valfi Demontesi
27L Fermantasyon Tankı Fermzilla boşaltma valfi parçaları, kapsamlı temizlik veya bakım yapmak için sökülebilir.
Eğer parçalar aşırı sıkılırsa çıkarması zor olabilir ancak doğru yöntem ile parçalar kolaylıkla çıkacaktır.
Parçaları ayırmak için aşağıdaki adımlar izlenebilir;
- Gövde bağlantısının sıkılması: İlk önce, konik dişli parçayı tutan somonun güvenli bir şekilde sıkıldığından emin olun, böylece valf kısmını çıkartırken gövdede boşa dönmeyecektir. (Bu parça sola çevirmeli olarak tasarlanmıştır) Somonu iyice kuvvetlendirmenin bir yolu, sıkmadan önce tankın basınçlandırılmasıdır. Hiçbir şekilde sıkılaştırma için valfin kendisini kullanmayın, bu ikinci aşamayı zorlaştıracaktır. Sıkacağınız zaman tankın basıncını düşürün.
- Vananın sökülmesi: Konik dişli parça tertibatı güvenli bir şekilde sıkılmışken, fermantörün gövdesini tutun ve valfi saat yönünün tersine çevirerek açın. Alternatif olarak, çelik kulplar tankın üstüne güvenli bir şekilde monte edilmişse valfi kapatmak için bu kulpları da kullanabilirsiniz
- Gövde bağlantısının sökülmesi: Valfi başarıyla çıkardığınıza göre gövde bağlantısının sökülmesine geçebilirsiniz. Bu kısım sola çevirmeli olarak tasarlanmıştır, bu yüzden bağlantı parçasını saat yönünde çevirin.
27L Fermantasyon Tankı Fermzilla Tortu Haznesi
Haznenin birkaç kullanım amacı vardır. Birincil fonksiyonu mayayı biriktirmek ve toplamaktır. Ancak diğer kullanım alanları da bulunmaktadır. Örneğin:
- Dry hop şişesi
- Bira tadım şişesi
- Artık tortu veya şerbetçiotu toplama ve tasfiyesi
- Az miktarlarda ürünün karbonizasyonu
- Maya kültürü muhafazası
Fermzilla tortu haznesi ısıya dayanıklı Tritan plastik malzemesinden üretilmektedir. Yani kimyasallara dayanıklı olmasının yanı sıra ısıya da dayanıklıdır ve 100C sıcak suyla uzun süreli teması kaldırabilmektedir.
27L Fermantasyon Tankı Fermzilla Tortu Haznesi Montajı
- Öncelikle haznenin üzerindeki o-ring’e gıda uyumlu bir vazelin uygulanması tavsiye edilir.
- Yağlanmış hazneyi tahliye vanasının altındaki dişe vidalayın.
- Hazneyi sökme aleti ile sıkın. Fazla sıkmamaya özen gösterin, sızıntı olmayacak şekilde sıkmanız yeterlidir.
27L Fermantasyon Tankı Fermzilla Tortu Haznesi Demontesi
- Hazneyi sökmeden önce kelebek valfi açın ve Femrzilla’nın kapağında bulanan basınç kontrol vanasını çekerek hazne içindeki basıncı gazın tamamı çıkana kadar azaltın.
- Eğer Fermzilla’da sıvı kaldıysa kelebek valfi kapatın.
- Hazne sökme aletini kullanarak hazneyi saat yönünde çevirerek gevşetin.
27L Fermantasyon Tankı Fermzilla 304 Paslanmaz Çelik Kulplarının Montajı
- Her tutamaca birer cıvata sokun.
- Cıvataya bir somun takın. Bu somunu henüz sıkmayın.
- Resimdeki gösterildiği üzere Fermzilla’nın kelepçesinin etrafına kulpları yerleştirin.
- Kulplarda kalan deliklere ikinci bir cıvata sokun ve kalan somunu bu cıvataya vidalayın.
- Dönmesini engellemek için cıvataları tutarak iki somunu sıkın. Fazla sıkmamaya özen gösterin, aksi takdirde Fermzilla’nın ağzı yamulabilir.
Maya Toplaması ve Tortu Tasfiyesi
- Mayanızı toplamak için maya toplama şişesini kelebek valfe takın. Fermantasyon sürecinin en başında bu işlemi yapabilirsiniz.
- Fermantasyon diğer fermentörler ile aynıdır. Maltı fermantöre ekledikten sonra normalde yaptığınız gibi mayayı ekleyin.
- Hazneyi yerleştirdikten sonra kelebek valfi açın, bu durumda maya toplama şişesine kaçabilir. Kelebek valf kulplar dikey pozisyondayken açık, yatay pozisyondayken kapalıdır.
- Fermentörü soğutmanız durumunda mayanın çökmesi artacak, ve berraklaştırma sürecini epey hızlandıracaktır. 27L Fermantasyon Tankı Fermzilla’yı soğutmanın en kolay yöntemi bu iş için ayırdığınız bir buzdolabına koymaktır
- Hazneniz maya ile dolduğunda kapağını takıp buzdolabında bir sonraki fermantasyon için kullanabilirsiniz, ya da çöpe atabilirsiniz. Tortuyu atmak istiyorsanız şişeyi durulayın ve sterilize edin.
27L Fermantasyon Tankı Fermzilla’yı temizleme
- 27L Fermantasyon Tankı Fermzilla haznenizi ve kapağını çıkarın.
- Tankı, haznenin kenarlarını, kapağını ve kelebek valfi soğuk su ile durulayın. Maya ve şerbetçiotu kalıntısını temizlemek için hortum kullanışlı olacaktır.
- Yapışmış olabilecek artıkları aşındırmayan bir bez ile temizleyin.
- Kelebek valfi kapatın ve hazneyi ayrı olarak bırakın.
- Hazneyi soğuk su ile doldurun ve yaklaşık 5 gram sodyum perkarbonat ekleyin. Kapağı kapatın ve artıkların çözülmesi için çalkalayın. Bu solüsyon hazne içinde 24 saate kadar bekletilebilir.
- Kapağı açın ve sodyum perkarbonatı kelebek valfini açarak boşaltın, sonrasında soğuk su ile durulayın.
- Hazneyi tekrar soğuk su ile doldurun ve şişenin üzerindeki talimatlara uyarak dezenfektan ekleyin. Kapağı kapatın ve 27L Fermantasyon Tankı Fermzilla’yı tekrar çalkalayın.
- Bir sonraki fermantasyona kadar dezenfektan hazne içinde kalabilir.
Başlamanız için 5 öneri
- Genellikle dry hop yapmak isteyenler fermantörün kapağını açıp şerbetçiotu eklemek zorunda kalırlar. Fermantörün kapağını açmak kontaminasyon riskini artıracak ve fermantasyondaki biranızın oksijen ile temas etmesine sebep olacaktır. Bu gibi sorunları toplama haznesi ile çözebilirsiniz. Mayayı toplayıp kelebek valfini artıklarından temizledikten sonra toplama haznesini şerbetçiotu ile doldurun ve kelebek valfinize takın. Bu şekilde şerbetçiotu bira içinde yükselerek muhteşem bir aroma oluşturacaktır.
- Bazıları basınç altında doğal yoldan mayalanmış biranın en iyi fermantasyon yöntemi olduğuna inanır. Neredeyse tüm büyük çaplı ticari bira üreticileri belli bir seviye basınç kullanarak fermantasyon yapar, nitekim yüksek tanklarda tankın üzerine basınç uygulanmasa bile tankın dibinde belli bir basınç oluşur. Fermzilla ile daha yüksek derecelerde, daha kısa sürede ve daha temiz fermantasyon yapma imkanınız vardır.
- Biranızın oksijenle temasını engellemek için CO2 basınçlı kapalı sistem kullanarak biranızı direkt olarak fıçınıza aktarabilirsiniz. Oksijen biranın düşmanıdır, Fermzilla’nın daldırma borusuna fıçınızı direkt olarak bağladığınızda biranızın dışarıyla temasını engellemiş olursunuz.
- Haznenizde mayanızı mikrodalgada 900 ml’ye kadar kaynatarak hazırlayabilirsiniz. Yapmanız gereken haznenin mikrodalgaya girmeyen o-ring’ini çıkarın ve yağlama işlemini gerçekleştirin. Ardından starter mayanızı ekleyerek kapağını üzerinde bırakın ve mikrodalgayı düşük güçte çalıştırın (kapağı sıkı kapatmayın ve aksesuar girişlerinde plastik şişe kapağı kullandığınızdan emin olun). Mikrodalgada bir dakika kaynattıktan sonra çıkarın, o-ring’i takın, steril stir barı içine atın ve steril bir folyo ile kapatın, ve soğumaya bırakın. Mayayı ekleyin ve stirplate’e yerleştirin.
Basınç olmadan Fermzilla kullanımı hakkında
27L Fermantasyon Tankı Fermzilla ideal olarak karbondioksit basıncıyla çalışması için dizayn edilmiştir. Sadece yerçekimi ile fermantasyon için tasarlanmamış olsa da Fermzilla’dan maksimum faydayı karbondioksit olmadan sağlamak için bazı yöntemler mevcuttur.
Hidrometre örneği alma ve şişeleme
Haznenin altına ball lock girişini takarak birkaç alternatif üzerinden ilerleyebilirsiniz. Steril bir piknik musluğu konnektöre bağlayarak hidrometre örneği alabilirsiniz. Bunun için 10 mm’lik bir hortumu ucuna ekleyince bir şişeleme pompanız olacak. 27L Fermantasyon Tankı Fermzilla’yı, yerçekiminin biranızı akıtmasına izin verecek şekilde yüksek bir konumda pozisyonlandırın. Biranın tortusuz kısmına gelmek için başlangıçta bir miktar püskürtmek zorunda kalabilirsiniz. Hızlı soğutma işlemiyle tortunun yoğunlaşmasını hızlandırabilirsiniz.
27L Fermantasyon Tankı Fermzillayı Fıçıla.com.tr’deki tüm fıçı sistemleri ile kullanabilirsiniz. Şişe temizleme derdi olmadan yüksek hacimdeki biranızı istediğiniz yere götürebilirsiniz.
Fıçıl.com.tr ikegger.eu ortak kuruluşudur.
Yorumlar
Henüz Yorum yapılmadı.