SIKÇA SORULAN SORULAR
NİTRO KAHVE SİSTEMİ SORUNLARI
- Fıçıdaki boşluk ne kadar fazlaysa, o kadar fazla gaz kullanmanız gerekir.
- Fıçıyı bıraktığınızda basınç altında mıydı yoksa fıçıdaki boş alana gaz mı verdiniz? (gaz tahliye valfini çekin ve gazın dışarı çıkmasını sağlayın)
- Sıvı gazı emer. Azot gazı kahvenin içinde çözünür, servis ettiğinizde köpük etkisi veren şey budur. Gaz, sıvı içinde çözündükçe basınç düşecektir.
- Bir sızıntı varsa tüm bağlantıları kontrol ederek somun vb. vidaların sıkı olduğundan ve sızdırmadığından emin olun
- Stout, kahve yada nitro musluğu, her musluk servisten sonra biraz damlatır. Premium stout musluk özellikle nitro için tasarlandığından dolayı içlerinde en az damlatandır. Tüm nitro musluk sistemlerinde sıvıyı iten basınç içeri çekildiğinde, musluk kapalıyken bile hala sıvı vardır. Kalan sıvı, ağızdaki küçük delikten yavaşça damlayacaktır. Bir tepsi veya mat kullanılabilir.
- Servisten sonra musluk uzun süre damlatmaya devam ediyor ve sızıntı olduğunu düşünüyorsanız, parçalarına ayırıp doğru monte edilip edilmediğini kontrol edebilirsiniz.
- Fıçı içindeki sıvı soğuk değildir. Tüm sıvının mümkün olduğunca soğuk olduğundan emin olun. Azot gazı fıçı içindeki sıvının soğumasını sağlamaz, dolapta veya buz ile soğutmanız gerekir. İzole fıçılar ısıyı uzun bir süre sabit tutacaktır ama yine de başlangıçta soğutup koymak gerekir.
- Fıçı yeterince çalkalanmamıştır. Gazı taktıktan sonra gazın içerde çözünmesi için fıçıyı kısa bir süre çalkalamanız gerekir.
- Alkol oranı çok yüksektir. Sek vodka veya su dolu fıçıyı çalkalamak köpük oluşmasını sağlamaz. Örneğin Martini yapmak için kahve, vodka ve Kahlua karışımının her birinden 1/3 oranında önerebiliriz. Ancak deneyimlerimize ve barmenlerden aldığımız geri bildirimlere göre %50 kahve, %25 de vodka ve Kahlua koymak en iyi sonucu vermektedir.
- Kahve harmanı yüksek yağ oranına sahiptir. Yağ oranı yüksek kahve çekirdekleri köpüğün uzun süre kalmasını önler.
- Yeterli gaz basıncı yoktur. İstenen etkiyi yaratmak ve kahvenin akışını sağlamak için minimum 40psi basınç gereklidir. Eğer 10L fıçı kullanacaksanız içine 9L sıvı doldurup bir azot tüpü takarak iyice çalkalayın. Sonra tekrar bir tüp takarak servise başlayabilirsiniz. Akış yavaşladığında gaz bitmiş demektir, bu durumda devam edebilmek için gazı değiştirip yenisini takmalısınız.
Bunların hepsi, nasıl sonuç elde etmek istediğinize bağlı olarak değişen kişisel tercihlerdir ve muhtemelen kullandığınız kahve harmanı, gaz türü, kullanılan basınç, servis sıcaklığı, çalkalama süresi ve dinlenme zamanı gibi değişkenleri farklı şekillerde tecrübe ettikçe sonuç da değiştirecektir.
Genel kullanımda şu yöntemi izleyebilirsiniz;
- Süzme işleminden önce, bir litre su içinde 50-80 gr öğütülmüş kahveyi buzdolabında 12 saat boyunca bekleterek soğuk demleme yöntemi ile kahvenizi hazırlayın
- Soğutulmuş ve dikkatlice süzülmüş soğuk kahveyi 1L boş alan bırakarak fıçıya dökün (örneğin 5L fıçıda 4L kahve olacak).
- Kapağı kapatın ve iyice çalkalamadan önce bir azot tüpü takın. Sıvı ile gaz fıçıda birleştiğinde köpük oluşurken sesi duyabilirsiniz.
- Fazla miktarda akış basıncı sağlamak amacıyla başka bir tüp takın.
- Musluğu takın ve istediğiniz kadar sıvıyı servis edin (kullanmadığınız zaman fıçıyı daha kolay saklamak için musluğu sökebilirsiniz)
- Akış yavaşlarsa, başka bir tüp takın (5L fıçı için 2-3 ampul, 10L fıçı için 3-4 ampul yeterli olacaktır).
- Fıçıyı boşaltırken ya da yeni içecek doldururken gaz tahliye valfini kullanarak içindeki gazın tamamen dışarı çıktığından emin olun.
BİRA ÜRETİM SİSTEMİ SORUNLARI
- Fıçılarınızı veya Termosları ilk kullanımdan önce iyice temizleyin. İlk başta sodyum prekarbonat (biberon temizleyicisi) temizleyici kullanmanızı ve detaylıca temizlemenizi öneririz
- Her kullanımdan sonra sıcak suyla iyice durularsanız, fıçınızı doldurmadan önce sadece sanitasyon yaparak kullanabilirsiniz.
- İçecek ile temas eden her türlü ekipmanı sanite etmeniz gerekmektedir. Sanitasyon sıvısı tüm ekipmanlara bir- iki dakika temas etmelidir.
MUSLUKLAR ve DİĞER EKİPMANLARIN SANİTE EDİLMESİ
Bulduğumuz en kolay yol, fıçı, termos ya da fermentöre; birkaç litre seyreltilmiş ve durulama gerektirmeyen sanitasyon sıvısı koymak, ve sanitasyon sıvısının tüm ekipmanlara ulaşmasını sağlamak oldu. Aşağıdaki videoda Sanitasyon uygulamasının nasıl yapılacağını izleyebilirsiniz.
- Stout, kahve yada nitro musluğu, her musluk servisten sonra biraz damlatır. Premium stout musluk özellikle nitro için tasarlandığından dolayı içlerinde en az damlatandır. Tüm nitro musluk sistemlerinde sıvıyı iten basınç içeri çekildiğinde, musluk kapalıyken bile hala sıvı vardır. Kalan sıvı, ağızdaki küçük delikten yavaşça damlayacaktır. Bir tepsi veya mat kullanılabilir.
- Servisten sonra musluk uzun süre damlatmaya devam ediyor ve sızıntı olduğunu düşünüyorsanız, parçalarına ayırıp doğru monte edilip edilmediğini kontrol edebilirsiniz.
- Fıçı içindeki sıvı soğuk değildir. Tüm sıvının mümkün olduğunca soğuk olduğundan emin olun. Azot gazı fıçı içindeki sıvının soğumasını sağlamaz, dolapta veya buz ile soğutmanız gerekir. İzole fıçılar ısıyı uzun bir süre sabit tutacaktır ama yine de başlangıçta soğutup koymak gerekir.
- Fıçı yeterince çalkalanmamıştır. Gazı taktıktan sonra gazın içerde çözünmesi için fıçıyı kısa bir süre çalkalamanız gerekir.
- Alkol oranı çok yüksektir. Sek vodka veya su dolu fıçıyı çalkalamak köpük oluşmasını sağlamaz. Örneğin Martini yapmak için kahve, vodka ve Kahlua karışımının her birinden 1/3 oranında önerebiliriz. Ancak deneyimlerimize ve barmenlerden aldığımız geri bildirimlere göre %50 kahve, %25 de vodka ve Kahlua koymak en iyi sonucu vermektedir.
- Kahve harmanı yüksek yağ oranına sahiptir. Yağ oranı yüksek kahve çekirdekleri köpüğün uzun süre kalmasını önler.
- Yeterli gaz basıncı yoktur. İstenen etkiyi yaratmak ve kahvenin akışını sağlamak için minimum 40psi basınç gereklidir. Eğer 10L fıçı kullanacaksanız içine 9L sıvı doldurup bir azot tüpü takarak iyice çalkalayın. Sonra tekrar bir tüp takarak servise başlayabilirsiniz. Akış yavaşladığında gaz bitmiş demektir, bu durumda devam edebilmek için gazı değiştirip yenisini takmalısınız.
Bunların hepsi, nasıl sonuç elde etmek istediğinize bağlı olarak değişen kişisel tercihlerdir ve muhtemelen kullandığınız kahve harmanı, gaz türü, kullanılan basınç, servis sıcaklığı, çalkalama süresi ve dinlenme zamanı gibi değişkenleri farklı şekillerde tecrübe ettikçe sonuç da değiştirecektir.
Genel kullanımda şu yöntemi izleyebilirsiniz;
- Süzme işleminden önce, bir litre su içinde 50-80 gr öğütülmüş kahveyi buzdolabında 12 saat boyunca bekleterek soğuk demleme yöntemi ile kahvenizi hazırlayın
- Soğutulmuş ve dikkatlice süzülmüş soğuk kahveyi 1L boş alan bırakarak fıçıya dökün (örneğin 5L fıçıda 4L kahve olacak).
- Kapağı kapatın ve iyice çalkalamadan önce bir azot tüpü takın. Sıvı ile gaz fıçıda birleştiğinde köpük oluşurken sesi duyabilirsiniz.
- Fazla miktarda akış basıncı sağlamak amacıyla başka bir tüp takın.
- Musluğu takın ve istediğiniz kadar sıvıyı servis edin (kullanmadığınız zaman fıçıyı daha kolay saklamak için musluğu sökebilirsiniz)
- Akış yavaşlarsa, başka bir tüp takın (5L fıçı için 2-3 ampul, 10L fıçı için 3-4 ampul yeterli olacaktır).
- Fıçıyı boşaltırken ya da yeni içecek doldururken gaz tahliye valfini kullanarak içindeki gazın tamamen dışarı çıktığından emin olun.